Skip to content

School Guide

4.
3
4.
1

Leerling centraal – schoolbrede aanpak

De ondersteuning op het Sondervick College is gericht op een goede basis. Bij de missie van onze school, meer dan onderwijs, hoort een stevige basisondersteuning. Hierdoor bieden we een veilig schoolklimaat en halen wij het beste in alle leerlingen naar boven.

De ondersteuning is gebaseerd op het principe van Schoolwide Positive Behavior Support. Dit betekent dat we pro-actief inzetten op een positief en veilig schoolklimaat, waarin alle leerlingen weten wat er van hen verwacht wordt. We geven onze leerlingen de ruimte om zelf aan te geven wat hij/zij nodig heeft om te kunnen ontwikkelen op school. Het huidige ondersteuningsaanbod is ingegaan in schooljaar 2024-2025. In het kader van het hoorrecht voor leerlingen hebben wij de leerlingen uit de leerlingenraad hun mening gevraagd over dit aanbod.

Hoe ziet onze ondersteuning eruit?
We bieden ondersteuning op drie niveaus:
-Basisondersteuning voor iedere leerling (groen in de piramide) 
-Lichte ondersteuning (geel in de piramide) 
-Zware ondersteuning (rood in de piramide) 

Basisondersteuning

Basisondersteuning is er voor alle leerlingen. Zo heeft iedere leerling een mentor. Deze mentor is het eerste aanspreekpunt bij problemen. Bij de start van het schooljaar is er een startgesprek tussen mentor, ouders en leerling, waarin de beginsituatie besproken wordt, de doelstelling voor het schooljaar en hoe de doelstellen te halen. Deze afspraken worden geëvalueerd gedurende het schooljaar tijdens oudergesprekken. Daarnaast wordt er tijdens leerlingbesprekingen en rapportvergaderingen niet alleen de voortgang maar ook het welbevinden van de leerlingen besproken.

De vakdocenten en mentoren spelen een centrale rol in de begeleiding van onze leerlingen. Zij zorgen niet alleen voor een goede leeromgeving, maar helpen ook bij studievaardigheden en sociaal-emotionele ontwikkeling. Zo krijgen al onze eerstejaars leerlingen een weerbaarheidstraining en de 'leren-leren' training.

In schooljaar 2025-2026 starten we met “GO! Groei en Ontwikkeling”. Leerlingen kiezen zelf voor skillsessies of leerlabs. De skillsessies bieden gerichte ondersteuning bij achterstanden in rekenen-wiskunde, Nederlands en Engels. In de leerlabs kunnen leerlingen extra leren en nieuwe dingen ontdekken.
We stimuleren leerlingen om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen ontwikkeling door hen zelf te laten kiezen welke skillsessies (of leerlabs) ze willen volgen. Deze keuzes maken zij op basis van de Cito-score, hun interesses en leerbehoeften, met begeleiding van hun mentoren.

We zorgen voor ondersteuning bij de mentale gezondheid van leerlingen. O.a. door het project STORM. STORM is de afkorting voor Strong Teens and Resilient Minds en richt zich op depressie- en suïcidepreventie bij jongeren.

Een overzicht van het volledige aanbod aan basisondersteuning vind je hier.

Lichte ondersteuning

Soms is er extra ondersteuning nodig. De leerlingcoördinator en intern begeleider helpen dan de vakdocenten en mentor. Ook kunnen de orthopedagoog en ondersteuningscoördinator betrokken worden. Extra ondersteuning door een intern begeleider of in de vorm van een training worden zoveel mogelijk in kleine groepjes geboden omdat we vinden dat leerlingen daar ook zeer waardevolle lessen van elkaar kunnen leren. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de faalangst reductietraining, emotieregulatietraining, de begeleiding van leerlingen met dyslexie en meertaligheid. Een overzicht van het volledige aanbod lichte ondersteuning vind je hier.

Zware ondersteuning

Als een leerling intensieve begeleiding nodig heeft, zetten we maatwerktrajecten in. Dit gebeurt in samenwerking met interne begeleiders, orthopedagogen en soms externe specialisten. Een overzicht van het aanbod zware ondersteuning vind je hier.

Ontwikkelingsperspectief (OPP)
Wanneer een leerling extra ondersteuning nodig heeft, leggen we dit vast in een zogenaamd ‘ontwikkelingsperspectief’ (OPP). Het OPP is een individueel handelingsplan waarin we vastleggen welke extra ondersteuning ervoor zorgt dat de leerling succesvol de schoolperiode doorloopt. Dit OPP wordt samen met de leerling en ouders op- en vastgesteld en jaarlijks geëvalueerd en waar nodig bijgesteld.

Interne Ondersteunings voorziening (IOV)
De IOV is bedoeld voor leerlingen die herhaaldelijk uitvallen op gedrag binnen de klas. Wanneer basis en lichte ondersteuning niet toereikend zijn moeten we opschalen naar zware ondersteuning. Herhaaldelijke gedragsproblemen in de klas en moeite met aansturing zijn waarschuwingssignalen voor mogelijke schooluitval. De IOV kan ook ingezet worden voor leerlingen die bijvoorbeeld na ziekte moeten re-integreren of bij dreigende schooluitval. Hiermee bedoelen we leerlingen die bijvoorbeeld vanwege angsten niet meer naar school durven en gebaat zijn bij een kleine setting om zo hun vertrouwen in zichzelf en school weer op te bouwen. Vaak gaat dit gepaard met een traject binnen de hulpverlening. De IOV is een plaats waar met leerlingen gewerkt wordt aan herstel en terugkeer in de reguliere lessen. Het aanleren van positief gedrag staat centraal.

Bijgewerkt op: 26 juni 2025