Skip to content

De opleiding

Tweejarige brugklas

De tweejarige brugklas havo/vwo is geschikt voor je wanneer de keuze tussen havo of vwo nog niet duidelijk is.

Brugklas
De brugperiode is bedoeld om te bekijken welk onderwijsniveau uiteindelijk het beste voor je is. Gedurende het eerste schooljaar worden de reguliere schoolvakken,  maatwerklessen, het excellent programma, wetenschapsoriëntatie en klassieke culturele vorming aangeboden.

Tweede klas
In de tweede klas kun je de keuze maken voor het gymnasiumtraject. Je volgt dan de extra vakken Grieks en Latijn. Gedurende de tweede klas maak je, samen met je mentor, de keuze voor havo, atheneum of gymnasium.

Waarom tweejarige brugklas havo/vwo?

  • Betere determinatie.
  • Vroege selectie, de keuze een jaar uitstellen.
  • Zwakkere leerlingen in de dakpan-klas trekken zich op aan het hogere niveau.
  • Vwo-leerlingen dienen uitgedaagd te worden.

Is vwo iets voor jou?

Je bent leer- en nieuwsgierig, houdt van een uitdaging en legt gemakkelijk verbanden. Herkenbaar? Dan pas jij in het profiel van een vwo-leerling. Als vwo’er op het Sondervick College leer je onder meer onderzoek te doen, te argumenteren en debatteren. Je leert samenwerken met anderen. Dit zijn onmisbare vaardigheden op de universiteit, maar ook later in je carrière.

 

Voorbereiding op de universiteit

De afkorting vwo staat voor voorbereidend wetenschappelijk onderwijs. Op het vwo kun je na de brugklas kiezen voor atheneum of gymnasium. Het vwo duurt 6 jaar. Met je vwo-diploma kun je naar de universiteit.

Op het atheneum volg je de algemene schoolvakken. Welke vakken dit zijn, kun je zien in de lessentabel .

Op het gymnasium volg je naast de algemene schoolvakken twee extra vakken: Grieks en Latijn. De klassieke talen Grieks en Latijn zijn de talen die al 2000 jaar lang in de wetenschap worden gebruikt. Je krijgt lessen over grammatica maar ook over mythologie (verhalen uit de Griekse en Romeinse oudheid).

Oog op de toekomst en wereld

Op het Sondervick College leiden we onze leerlingen op tot wereldburger. De ligging van onze school in de Brainport-regio speelt hierin een belangrijke rol. We besteden extra aandacht aan exacte vakken, robotica en nieuwe technologische ontwikkelingen. Daarnaast werken we samen met bedrijven en instellingen in de regio. Denk aan excursies naar Strijp-S, de TU/e, musea en bedrijven.

Op het vwo ga je ook aan de slag met wetenschapsoriëntatie (WON). In deze lessen maak je kennis met allerlei aspecten van wetenschappelijk onderzoek. Dit begint al in de brugklas. Het Sondervick College is een gecertificeerde WON-school.

Oriëntatie op een vervolgopleiding

Natuurlijk willen we dat je een vervolgopleiding kiest die bij jou past. Het helpt hierbij te weten wat je leuk vindt en waar je goed in bent.

Daarom werk je op het Sondervick College, naast aan de algemene schoolvakken, ook aan je toekomstdossier. In dit dossier staan opdrachten die je helpen een goede profiel- en studiekeuze te maken. Je oriënteert je op de beroepenwereld en maakt kennis met technologische ontwikkelingen in de Brainport-regio. 

Je mentor en een decaan ondersteunen je bij het maken van je keuze. En helpen je met het kiezen van de vakken die je nodig hebt voor de vervolgopleiding van jouw keuze.

Doorstromen schooljaar 2020-2021

Lessentabel

Benieuwd naar welke lessen die je krijgt op ons vwo? Bekijk dan onze lessentabel. Je ziet in deze tabel hier ook hoeveel lesuren per week er aan alle vakken worden besteed.

Doorstromen

Bij het doorstromen naar het volgende leerjaar staat voorop dat de leerling, volgens de inschatting van het docententeam tijdens de docentenvergadering, kansrijk is in dat leerjaar. De bevorderingsnormen die we op het Sondervick College voor havo en vwo hanteren om dit te bepalen, kun je hieronder bekijken door op de button te klikken. Voor alle leerjaren geldt de algemene norm. Daarnaast zijn er enkele aanvullende, specifieke eisen voor de verschillende leerjaren.

Resultaten tevredenheidsonderzoeken

Bekijk hier de resultaten van het tevredenheidsonderzoek voor ons vwo.