Tweetalig onderwijs

Tweetalig Onderwijs (TTO)

Op het Sondervick College kun je bij de opleidingen havo en vwo kiezen voor Tweetalig Onderwijs (TTO). Je volgt dan vanaf de brugklas meer dan de helft van alle vakken in het Engels. Ook zijn de vakken meer internationaal georiënteerd.

Een extra vak dat je volgt is English Language and Culture, gegeven door een native speaker (docent die Engels als moedertaal heeft). Tijdens dit vak maak je kennis met de cultuur van de Engelstalige wereld en oefen je extra taalvaardigheden, zoals debating en public speaking.

Vanaf het schooljaar 2020 kun je ook tweetalig onderwijs volgen op de mavo XL.

Tweetalig mavo XL

  • Kom jij naar de mavo XL, maar wil je ook wel graag iets meer uit jezelf halen?
  • Vind jij het leuk om in het Engels te praten en lezen of films te kijken?
  • Ben je geïnteresseerd in mensen in andere landen en culturen en lijkt het je leuk om met hen te communiceren?
  • Zou je het wel een uitdaging vinden om een groot deel van je lessen in het Engels te krijgen?

Als jij al deze vragen met een ‘ja’ hebt beantwoord, dan is de kans groot dat jij een hele geschikte t-mavo XL-leerling bent!

Wat is t-mavo XL?

Tweetalig onderwijs is veel meer dan alleen extra lessen Engels per week. 

  • Je krijgt veel vakken zoals bijvoorbeeld biologie, geschiedenis in het Engels. De methode is in het Engels en de docent legt in het Engels uit. Ook is het de bedoeling dat jij meteen zoveel mogelijk Engels praat. Natuurlijk zullen we je in het begin nog wel helpen in het Nederlands als dat nodig is, maar door het onderdompelen in de Engelse taal, leer je het heel snel en zul je merken dat het al gauw heel gewoon is om steeds Engels te praten.
  • Je verdiept je in andere landen en culturen en zult actief gaan communiceren met leerlingen van jouw leeftijd die daar wonen. Hierdoor word je een echte wereldburger die heel goed kan functioneren in onze internationale samenleving.
  • De ontwikkeling die jij doormaakt tijdens de t-mavo XL, wordt vastgelegd in een portfolio, zodat iedereen kan zien hoe jij gegroeid bent in wat je kan en doet.

Als je in de bovenbouw van de mavo XL met examenvakken begint, krijg je deze weer in het Nederlands, zodat je goed voorbereid je examens in gaat. Andere vakken en projecten worden gewoon nog in het Engels gedaan.

Alle t-mavo XL-leerlingen doen in leerjaar 4 een examen van het Engelse instituut Anglia. Je doet dit op een niveau dat hoger ligt dan dat van de reguliere Engelse leerlingen, misschien zelfs wel net zo hoog als een havo of vwo leerling!

Waarom t-mavo XL?

Behalve dat je natuurlijk heel veel Engels leert en jezelf dus extra ontwikkelt, kun je met een diploma t-mavo XL heel goed doorstromen naar bijvoorbeeld de havo, maar vooral ook t-mbo opleidingen. Hiervan zijn er al verschillende en er komen er steeds meer bij. Deze opleidingen bereiden je goed voor op een internationale arbeidsmarkt die hier in onze regio enorm veel te bieden heeft.

Voor wie t-mavo XL?

Als alles wat hierboven genoemd is jou aanspreekt, dan is t-mavo XL misschien wel dé opleiding voor jou. We vinden het wel belangrijk dat je minimaal een mavo-advies van de basisschool hebt en daarnaast dat je super gemotiveerd bent om iets extra’s te doen. Want hoe leuk je de Engelse taal ook vindt, het zal echt meer tijd en werk kosten om de t-mavo XL met goede resultaten te kunnen volgen.

Meer info

http://www.ikkiestto.nl

https://www.youtube.com/watch?v=UraJmigU-Nc

https://www.anglia.nl/

Versterkt Engels op vmbo en mavo XL
Op ons vmbo en mavo XL bieden we versterkt Engels aan. Meer informatie hierover vind je hier:
Versterkt Engels vmbo
Versterkt Engels mavo XL

Waarom TTO?

Met TTO ben je uitstekend voorbereid op een internationale werk- en leeromgeving. In vijf of zes jaar tijd heb je als TTO-leerling meer dan 1.600-2.000 uur extra Engels gehoord, gelezen, geschreven en gesproken. Ook maak je intensiever kennis met andere culturen en omgangsvormen. Hierdoor ontwikkel je jezelf tot een echte wereldburger.

Waarom TTO?

Als TTO-leerling maak je jezelf de Engelse taal eigen doordat we je in deze taal onderdompelen. Van jou als TTO-leerling verwachten we dat je binnen alle TTO-lessen en daarbuiten met docent en medeleerlingen zoveel mogelijk in het Engels communiceert. Al onze TTO-docenten hebben het Certificate of Proficiency behaald. Dit betekent dat ze hun eigen vak op een goed niveau in het Engels kunnen geven.

Internationaal erkend certificaat

Na de eerste drie leerjaren sluit je je TTO af met een officieel Junior Certificate (Cambridge B2-niveau). Vanaf de vierde klas werk je toe naar het behalen van de zeer gewilde en gewaardeerde Cambridge Certificates. Al deze certificaten zijn internationaal erkend. In combinatie met je havo- of vwo-diploma geven ze je toegang tot diverse Engelstalige hbo-opleidingen en universiteiten wereldwijd.