Sinds dit schooljaar hebben alle derdejaars mavoleerlingen met de theoretische leerweg het vak Mavo In Praktijk. We vinden het belangrijk dat onze leerlingen niet alleen uit boeken leren, maar ook door te doen. In dit vak werken ze aan opdrachten van echte bedrijven of organisaties en ontdekken ze hun talenten in de praktijk.
De afgelopen weken stond het project ‘Iets Lekkers’ centraal. Na een aantal lessen waarin ze hun doelgroep verkenden, presentatiemateriaal ontwierpen en recepten voorbereidden, was het donderdag 6 november tijd voor de praktijkdag. In de ochtend gingen de leerlingen in groepjes aan de slag met het bakken en versieren van koekjes in kerstthema. Daarbij leerden ze plannen, samenwerken en hygiënisch werken. Na het bakken kregen de groepjes een plek toegewezen in het restaurant van tuincentrum Coppelmans. Daar mochten ze hun eigen ‘kraampje’ inrichten. Ze maakten creatief gebruik van decoratiemateriaal uit de winkel om hun producten aantrekkelijk te presenteren.
De meeste groepjes verdeelden de taken goed en hielpen elkaar waar nodig. Tijdens het presenteren toonden ze enthousiasme en gastvrijheid. Ze spraken klanten aan, legden uit wat ze hadden gemaakt en nodigden mensen uit om te proeven. Soms was dat best een uitdaging. Zo kreeg één groepje een plek waar geen kassa open was en dus weinig bezoekers langskwamen. Maar dat hield hen niet tegen: ze besloten zelf de winkel in te gaan om hun koekjes aan te bieden aan winkelend publiek. Dat laat ondernemerschap en lef zien. Precies waar Mavo In Praktijk om draait.
Docent Marc Mantz blikt tevreden terug: “Het was een geslaagde dag vol inzet, samenwerking en groei van onze leerlingen. De leerlingen leerden niet alleen iets over bakken en presenteren, maar ook over klantgericht werken en verantwoordelijkheid nemen.”
