Skip to content

Uitwisseling in Finland

‘Sustainability: think globally, act locally’.
In het kader van Erasmus+ project zijn enkele leerlingen uit havo en vwo 3 afgereisd naar Finland om het thema ‘duurzaamheid in de bosbouw’ te onderzoeken. Dit bezoek is onderdeel van een tweejarig project waaraan zes Europese scholen deelnemen: Finland, België, Duitsland, Portugal en Italië. In november reizen 25 leerlingen naar Nederland af om hier het thema ‘duurzaamheid en water’ te onderzoeken.

Janneke, Lars, Carmen en Tim hebben een hele dag doorgebracht in de Finse bossen bij het plaatsje Paltamo, een korte impressie:

Het gehele proces van aankoop tot en met herbeplanting werd in vijf workshops uitgelegd. Er waren dan ook speciale werkzaamheden gepland zodat wij als groep een goed beeld kregen van wat er komt kijken bij de duurzame bosbouw.

  • Leerlingen leerden over het inventariseren van het aantal te rooien bomen per perceel.
  • Leerlingen zagen van dichtbij hoe bomen werden gerooid met een volautomatische boomrooimachine. De bomen worden in stukken gezaagd om uiteindelijk gebruikt te worden voor woningbouw en papierproductie.
  • Nieuwe jonge boompjes werden door de gehele groep aangeplant. Voor iedere gerooide boom worden er 4 nieuwe boompjes aangeplant.
  • Leerlingen leerden over bosonderhoud. Tijdens deze workshop werd er gedemonstreerd hoeveel bomen er per hectare moeten blijven staan en hoeveel er vroegtijdig gerooid worden. Dit om de te zorgen dat de productie op pijl blijft en de goede bomen de ruimte krijgen om te groeien.
  • De laatste workshop ging over werkgelegenheid in de bosbouw, hierin werd duidelijk dat het bedrijfsleven dringend opzoek is naar jonge werknemers.
    Net als in Nederland moet men ook in Finland werknemers zoeken in andere Europese landen om het werk gedaan te krijgen.

De bosbouw is voor 60% in particuliere handen en veel jongeren hebben in de zomer een bijbaantje in de bosbouw. Ze planten nieuwe bomen aan of onderhouden het bos. Dit komt omdat de Finse wet boseigenaren verplicht om gerooide percelen opnieuw aan te planten. Na een dag hard werken en een typisch Finse maaltijd (een worstje aan een stok boven een houtvuur) zijn Janneke, Lars, Carmen en Tim opgehaald door hun Finse gastouders.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email