Skip to content

Social media en pesten

Via deze weg willen wij u graag informeren over een recente trend op social media: de roddelaccounts. Deze, veelal anonieme, accounts hebben als doel roddels te verspreiden over leerlingen en docenten van scholen.

Deze video’s kunnen schadelijk zijn voor het welzijn van de betrokken personen en ze kunnen emotioneel leed veroorzaken. Bovendien kan het verspreiden van laster en kwetsende informatie strafbaar zijn. Bij meerdere scholen in het hele land, veroorzaken deze accounts al behoorlijke problemen en onrust. Leerlingen zitten thuis vanwege roddels en durven niet naar school. Het heeft behoorlijk veel impact op leerlingen.

Wij vinden het belangrijk dat u als ouder/verzorger op de hoogte bent van deze trend en willen u vragen thuis het gesprek aan te gaan met uw kind over verantwoord gebruik van sociale media.

We geven u graag wat tips:

  • Check eventueel de accounts van uw kind om te zien of hij/zij dit soort berichten verzendt of ontvangt;
  • Het verzamelen van bewijsmateriaal, zoals screenshots van de berichten, kan helpen bij eventuele vervolgstappen. Wanneer u liever geen screenshot maakt, omdat de verzender hier mogelijk een melding van krijgt, dan kunt u ook met een andere telefoon een foto van het bericht maken.
  • Het aanmoedigen van kinderen om accounts te rapporteren is een belangrijke stap. U kunt een account rapporten door het bericht vast te houden en dan op “rapporteren” te klikken.
  • De organisatie Helpwanted (www.helpwanted.nl) kan praktische hulp en persoonlijk advies bieden.

Als u merkt dat uw kind wordt genoemd in een account, of als u hoort dat een van onze medewerkers wordt genoemd, neem dan contact op met de mentor van uw kind.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email