Skip to content

Project Go Clean

Hoe voorkomen we zwerfafval in het Citycentrum in Veldhoven?

Een vraag waarop het antwoord helaas niet zo simpel is. Daarom vroeg gemeente Veldhoven alle leerlingen van de brugklas op woensdag 1 november om mee te denken over een oplossing voor het zwerfafvalprobleem in het Citycentrum in Veldhoven.

Alle leerlingen kregen een presentatie van Stichting Go Clean en De Bries namens de gemeente Veldhoven. Harry Welp is zwerfafvalpakker en voorzitter van Stichting Go Clean. Hij ruimt samen met andere vrijwilligers zwerfafval op in de gemeente Veldhoven. Hij nam alle brugklassen mee in de ernst van het zwerfaval probleem bij het Citycentrum en het belang dat dit probleem wordt aangepakt. Vervolgens werd in de presentatie uitgelicht wat de impact is van zwerfafval en dat het belangrijk is dat we dit probleem gezamenlijk aanpakken.

Onderzoek in groepsverband
De brugklassers gingen op onderzoek uit. Wat is volgens hen de exacte oorzaak van het zwerfafvalprobleem in het Citycentrum? In groepsverband voerden ze een omgevingsonderzoek en een doelgroeponderzoek uit.

De oplossing bedenken voor het probleem
Het onderzoek helpt de leerlingen om antwoord te krijgen op wie het zwerfafval probleem veroorzaakt en wat volgens hen het grootste zwerfafvalprobleem is op deze locatie. Uiteindelijk zijn alle projectgroepen uitgedaagd om een (of meerdere) oplossingen voor het zwerfafvalprobleem in het Citycentrum te bedenken. Alle groepjes brainstormden over een mogelijke oplossing.  

Een beloning
Na de brainstorm ging ieder groepje zelfstandig aan de slag met de uitwerking van de oplossing. Creativiteit wordt beloond! Want uiteindelijk selecteert een jury de vijf beste ideeën voor de aanpak van het zwerfafvalprobleem in het Citycentrum. Deze vijf groepen krijgen de mogelijkheid om hun oplossing live te presenteren aan de jury. De datum voor deze presentaties is op het moment van schrijven nog niet bekend. Uiteindelijk worden er drie winnaars gekozen en worden deze ideeën beloond met een prijs.

In actie
Door middel van deze opdracht worden de leerlingen van het Sondervick college meer bewust gemaakt van het belang van een schone/zwerfafvalvrije omgeving. Ad Lemmens, docent van bk1a : “Mooi om te zien hoe leerlingen fanatiek met dit thema aan de slag gingen. Er was zelfs een groepje dat meteen in actie kwam en een poster op is gaan hangen in het Citycentrum.’

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email