Skip to content

Nadya

"Geen stress, want docenten nemen de tijd voor je "

Haar vrienden gingen naar andere scholen, maar dat maakte haar niets uit.Brugklasser Nadya van der Lusdonk (12) wilde juist een heel nieuw avontuur. Op het Sondervick College zit ze in het schakeljaar vmbo basis/kader. “De eerste dag had ik al nieuwe vrienden gemaakt.”

Het schakeljaar maakt de overstap van basisschool naar middelbare school makkelijker. Er zitten minder leerlingen in de klas en de docenten geven meerdere vakken. Zo staat er niet steeds een andere leraar voor de groep. “Ik vind het fijn dat de klas kleiner is”, vertelt Nadya. “Vanaf de eerste schooldag had ik er een goed gevoel over. Het is niet te druk en je leert elkaar snel kennen. Ik had zo nieuwe vrienden gemaakt.”

Huiswerk op school

Nadya was snel gewend op de middelbare school. “Voor mij is het schakeljaar heel goed”, zegt ze. “Ik kan me soms moeilijk concentreren en in deze klas heb ik niet zoveel afleiding. We krijgen les in één vast lokaal, dus we hoeven niet steeds de hele school door te rennen. En heel relaxed: we maken ons huiswerk zoveel mogelijk in de klas. Tot aan de herfstvakantie zelfs alles. Dat scheelt echt, want ik hoor van anderen dat zij thuis nog veel moeten doen.”

Geen stress

Over haar docenten is Nadya ook tevreden. “Ze geven me genoeg tijd om na te denken”, zegt ze. “Als ik het antwoord niet weet, dan nemen ze de vraag rustig met me door. Ze willen graag helpen en daardoor raak ik niet in de stress. We krijgen ook hulp bij het plannen van schoolwerk. En als er iets is, kan ik bij de mentor terecht. Ik heb het gevoel dat ik op het Sondervick mezelf kan zijn en dat de docenten in me geloven. Daardoor voel ik me hier prima thuis.”

Nieuw: vanaf schooljaar 2022-2023 komen alle brugklassers vmbo basis/kader in het schakeljaar.