Skip to content

Meis en David

"Ik spreek al beter Engels dan mijn ouders"

Meis Jansen (12) wist al snel dat het Sondervick College haar middelbare school zou worden. Waarom? De mogelijkheid tot tweetalig onderwijs! Meis is gek op Engels en spreekt dat het liefst de hele dag. Ook haar klasgenoot David Ciobîcă (12) ging voor tweetalig onderwijs (TTO). “Voor je werk is het later handig als je goed Engels spreekt.”

Kies je voor tweetalig onderwijs bij het Sondervick College? Dan krijg je meer dan de helft van de vakken in het Engels. Dat kan op de havo en het vwo. “Ik gooi al vaak Engelse woorden door mijn zinnen”, vertelt Meis. “De tweetalige mavo is echt iets voor mij. Niemand van mijn vrienden ging naar het Sondervick College, maar ik koos er toch voor. Spannend! Gelukkig maakte ik snel nieuwe vrienden. Het Sondervick is een gezellige school.”

Goed Engels spreken: fijn voor nu én later
David spreekt al best goed Engels. “Ik hoefde dus niet zo aan te wennen aan de Engelse lessen”, zegt hij. “Als ik nu iets niet snap, mag ik het nog in het Nederlands aan mijn docent vragen. Later niet meer, dan moet alles echt in het Engels. Ik wil graag goed Engels kunnen spreken. In het buitenland kun je dan gewoon uitleggen wat je nodig hebt.” Meis: “Er komen steeds meer mensen uit het buitenland in Nederland wonen. Het is fijn als je hen in het Engels kunt helpen. Als je bij een groot bedrijf wilt werken, zoals ASML, moet je Engels ook goed zijn. Mijn ouders zeggen dat ik nu al beter Engels spreek dan zij!”

Reisje naar Engeland
Naast de gewone vakken krijgen de leerlingen ook ELC, English Language and Culture. Hier leer je alles over de Engelse cultuur en omgangsvormen. “Een interessant vak”, vindt David. Meis: “Bij dit vak hoort ook een reisje naar Engeland, maar ja: er is corona. Ik hoop dat het toch door kan gaan.”