Skip to content

Lieke en Indy

"Als je goed plant, valt het best mee"

Brugklassers Lieke Gilden en Indy Rozenberg zijn het erover eens: het huiswerk is de grootste verandering op de middelbare school. Van school kregen ze een grote planagenda, die helpt het overzicht te houden. “In het weekend wil ik echt geen huiswerk meer maken.”

Lieke zit in de brugklas havo/vwo. Voor haar was het Sondervick College een makkelijke keuze. “Ik woon heel dichtbij en mijn vrienden gingen hier ook naartoe”, zegt ze. “Ik was zo gewend. Ja, in het begin moet je wel wennen aan de hele dag je zware rugzak meeslepen. En aan het huiswerk natuurlijk. Dat is de grootste verandering: elke dag huiswerk hebben.” Indy, die in de brugklas mavo/havo zit, is het daarmee eens. “Je moet thuis veel meer doen dan op de basisschool.”

Leren plannen tijdens mentorles
Het Sondervick College vindt het belangrijk dat kinderen op de middelbare school goed leren plannen en organiseren. Elke leerling krijgt daarom een planagenda op A4-formaat. In deze overzichtelijke planner schrijf je je huiswerk op. Je plant ook wanneer je wat gaan maken of leren. In de mentorlessen leer je hoe je de planner gebruikt en hoe je een dag het beste in kunt delen.

Alles op tijd af
Lieke: “Ik kijk elke dag hoeveel huiswerk ik heb. Dan plan ik wanneer ik daarmee moet beginnen om het op tijd klaar te hebben. Ik wil elke avond voor het eten klaar zijn. En in het weekend wil ik vrij zijn. Tot nu toe lukt dat goed, ik krijg alles op tijd af.”

Indy: “Mijn mentor helpt ook bij het inplannen van huiswerk en checkt of je de planagenda hebt ingevuld. Ik vind het fijn werken. Zo valt het huiswerk toch best mee.”

Lieke en Indy