Skip to content

Gastcollege over inflatie

Professor dr. R. Gradus van de Vrije Universiteit Amsterdam gaf onlangs een lezing aan onze VWO 6 leerlingen (met economie in het profiel) over de historisch hoge prijsinflatie in Nederland in 2022. Raymond Gradus is oud-vwo leerling van het Anton van Duinkerken College Veldhoven (één van de juridische voorgangers van onze school)

Voor een aandachtig publiek ging hij in op de achtergronden van de actuele inflatie. In de afgelopen 120 jaar komt de algemene prijsverhoging voor de consumenten in Nederland in de top 10 van hoogste aantastingen van de koopkracht van hun betaalmiddel.

Gradus: “Sinds de invoering van de euro in plaats van de gulden heeft Nederland – en dat geldt voor alle deelnemers aan de eurozone – geen zelfstandig monetair beleid meer. Gedurende de laatste jaren was onze centrale bank evenals die van bijvoorbeeld Duitsland tegen het zeer soepele geldbeleid van de Europese Centrale Bank. De officiële rente werd steeds verder verlaagd en tegelijkertijd werden voor miljarden euro’s aan staatsobligaties van “zwakke” overheden uit vooral zuid Europa opgekocht.”

Dit ruimgeldbeleid gekoppeld aan de – ondanks de coronacrisis – bijzonder goed draaiende economie van Nederland leidde tot steeds meer inflatie, dus minder stabiele prijzen. Tegelijk zo stelde de gastspreker – gooit het kabinet Rutte “…olie op het bestedingsvuur”. Het begrotingstekort van de Nederlandse overheid steeg, ondanks een reële groei van het BBP met meer dan 4%! Dat wijst erop dat de overheid meer heeft uitgegeven, terwijl de belastingen nauwelijks of niet zijn verhoogd. Gradus noemde in dit verband het prijsplafond voor alle huishoudens om de gestegen kosten voor energie te temperen. “Een prima initiatief, maar het komt ook ten goede aan de hogere en hoogste inkomens en is dus voor de overheid veel te duur. Bovendien wordt zo de verduurzaming afgeremd…”

“Ter bestrijding van de ongewenste stijging van de kosten voor levensonderhoud heeft de ECB inmiddels op de monetaire rem getrapt. De beleidsrente is verhoogd. Het kabinet Rutte bezint zich ook over het te voeren begrotingsbeleid in 2023. Het inflatiespook moet worden aangepakt en daartoe zijn slimme bezuinigingen gewenst.”, aldus Gradus.

Namens de sectie economie en onze leerlingen danken wij Raymond Gradus voor zijn gastcollege.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email