Skip to content

Finaleplaats Junior Wiskunde Olympiade

Beste 20 van Nederland

Brugklasser Gabriel van Grotel vwo-leerling heeft deelgenomen aan de grootste en leukste reken- en wiskundewedstrijd van Nederland ‘de Kangoeroewedstrijd’. Meer dan 20.000 havo/vwo-leerlingen uit de brugklas hadden zich individueel of klassikaal aangemeld voor de wedstrijd die in maart plaatsvond. Met een prima score heeft hij zich bij de beste 20 van Nederland geschaard en mag hij op 28 september naar de finale Junior Wiskunde Olympiade op de VU in Amsterdam.

Felicitaties van de rector

Monique van Roosmalen, rector van de school, zette de verbaasde Gabriel in de klas in het zonnetje en feliciteerde hem als eerste met zijn prijs. Met een percentagescore van 99,88% mag hij terecht trots zijn op zichzelf.

Spannend maar ook leuk

Gabriel: “Deelname aan de wedstrijd was erg spannend en het was een hele uitdaging om de wiskundeopgaven binnen de tijd te maken. Gelukkig is me dat gelukt en kon ik mijn formulier op tijd inleveren. De opgaven waren pittig,  het waren rekenopgaven die je normaal niet in de wiskundelessen krijgt.”

Kangoeroewedstrijd

In Nederland wordt de W4kangoeroewedstrijd georganiseerd door Stichting Wiskunde Kangoeroe Radboud Universiteit Nijmegen onder auspiciën van het Koninklijk Wiskundig Genootschap. De wedstrijd heeft als doel leerlingen te laten ervaren dat wiskunde (en rekenen) heel leuk en uitdagend kan zijn, op ieders eigen niveau. Met een gezond stel hersens kan het geen kwaad die eens te laten kraken. Het gaat om verrassende vraagstukken die stuk voor stuk een vonkje creativiteit, een flits van inzicht, vragen.

Meedoen met Kangoeroe is plezier voor iedereen, ook voor leerlingen zonder wiskundeknobbel. Na afloop worden oplossingen vergeleken; nog dagenlang wordt er over doorgepraat. De vragen gaan mee naar huis: vaders en moeders, ooms en tantes krijgen ze voorgelegd, en die willen zich natuurlijk ook niet laten kennen!

Voorbeeldopgave 1:
Els heeft een doos met 60 chocolaatjes. Daarvan geeft ze 1/10 deel aan Anton, daarna 1/9 deel van de rest aan Bert, vervolgens 1/8 deel van de rest aan Carlijn, dan 1/7 deel van de rest aan Dineke en zo gaat ze verder tot ze aan haar laatste vriend 1/2 deel van de rest heeft gegeven. Hoeveel chocolaatjes houdt Els over voor zichzelf?
A. 1, B. 2, C. 3, D. 4 of E. 6

Voorbeeldopgave 2:
Een tafeltennistoernooi wordt gespeeld met teams van drie personen. Elke speler van een team speelt één keer tegen elke speler van elk ander team. Om organisatorische redenen kunnen er niet meer dan 250 wedstrijden worden gespeeld. Wat is het grootste aantal teams dat mee kan doen aan het toernooi?
A. 7,  B. 8,  C. 9,  D. 10 of E. 11

Meer informatie: www.w4kangoeroe.nl/kangoeroe

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email