Skip to content

Expositie Sobibor

Sondervick College investeert in holocaust educatie

“Opdat we nooit vergeten”

De laatste jaren is er op het Sondervick College jaarlijks een historische expositie te zien over de holocaust en WOII. Na exposities over Anne Frank en Auschwitz-Birkenau is dit schooljaar Sobibor het thema van de tentoonstelling.

 “Opdat we nooit vergeten. Vrijheid is niet vanzelfsprekend” nadat Marcel Maessen, docent geschiedenis, alle genodigden welkom had geheten gaf hij met deze woorden aan waarom hij de tentoonstelling over Sobibor naar het Sondervick College had gehaald. “Je weet pas wat iets waard is, wanneer je het niet meer hebt.”

Peter Schutte directeur van het Prins Willem Alexander College kreeg de eer om de expositie officieel te openen. In zijn speech benadrukte hij de belangrijke samenwerking met onze school. “Activiteiten als deze zijn extra bouwstenen om elkaar te helpen.”

Pitchopdrachten

Derdejaars basis/kader-leerlingen Zorg & Welzijn, clustergroep geschiedenis, voeren bij de verschillende panelen pitchopdrachten uit. Een zeer leerzame ervaring die de leerlingen op een andere manier kennis laten maken met WOII en in het bijzonder de holocaust.

Expositie

De expositie is nog te bezichtigen tot en met 5 april in gebouw F in de personeelskamer van het Prins Willem Alexander College.

Reizende tentoonstelling Westerbork – Sobibor

De tentoonstelling is afkomstig van Stichting Kamp Westerbork. Op panelen zijn teksten en foto’s te zien van het kamp Sobibor, een vernietigingskamp in Oost-Polen. Er zijn ten minste 170.165 personen naar Sobibor gedeporteerd voornamelijk Joden, maar ook Roma en niet-Joodse Polen. De meesten die er aankwamen, stierven nog dezelfde dag. Degenen die de eerste selectie overleefden werden tewerkgesteld. Uiteindelijk wachtte ook hen de dood.

In de expositie Westerbork – Sobibor staat een maquette van het vernietigingskamp Sobibor centraal. Deze wordt toegelicht en uitgediept met foto- en tekstbanieren. Rode draad in de tentoonstelling vormen persoonlijke koffers met voorwerpen, documenten en videoportretten.

De tentoonstelling Westerbork – Sobibor is zó gemaakt, dat deze eenvoudig op andere plaatsen kan worden opgebouwd. Daarmee krijgen lezingen van de Stichting Sobibor en overlevenden die als gastspreker optreden een extra dimensie.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email