Skip to content

Eerste prijs profielwerkstuk

Op het hoofdkantoor van Ons Middelbaar Onderwijs in Tilburg hebben de vierdejaars mavoleerlingen Bjorn Anthonisse en Bart van den Heuvel, de eerste prijs in de wacht gesleept met hun profielwerkstuk ‘Audiovisuele vormgeving & Animatie’. Met nog twee andere kanshebbers waren ze een maand geleden genomineerd voor de hoofdprijs.

Bart en Bjorn kregen uit handen van de voorzitter van de raad van bestuur, Eugène Bernard, een cheque overhandigd met een indrukwekkend geldbedrag. Voor deze leerlingen een mooi begin van hun zomervakantie. En de reactie van de jongens? Waren ze zenuwachtig geweest en vonden ze het spannend? Met hun onbevangen openheid en heerlijke nuchterheid relativeren de twee hun prestatie: “Nee, zenuwachtig waren we niet, maar wel leuk om te weten dat je bij de top van 3500 profielwerkstukken zit!” Dat het veel werk was geweest daar waren ze heel duidelijk over: “Het was veel meer werk dan we vooraf hadden ingeschat. Maar het was de moeite waard en erg interessant geweest om te doen.” En bescheiden wordt er dan ook nog dank naar begeleiding en ouders uitgesproken. Dat ze nog niet precies weten waar het geld aan besteed gaat worden is niet erg; daar hebben ze nog een hele lange, welverdiende zomervakantie voor om over na te denken. Dat ze allebei ook nog eens geslaagd zijn voor de mavo maakt het feestje alleen nog maar mooier! GEFELICITEERD!

Felicitaties van Monique van Roosmalen

Audiovisuele vormgeving & Animatie

De leerlingen hadden voor hun werkstuk binnen de sector ‘Dienstverlening en Producten’, het onderwerp ‘Audiovisuele vormgeving & Animatie’ gekozen. Hun motivatie hiervoor was dat je vandaag de dag overal om je heen filmpjes ziet: Instagram, YouTube, Facebook, reclamezuilen, winkels, school, zelfs in de trein! Zij wilden graag onderzoeken wie deze filmpjes maakt en welke opleidingen en beroepen er zijn om dit zelf ook te leren.

Het profielwerkstuk van Bart en Bjorn werd al snel herkend als een goede kanshebber in de competitie en ingezonden voor deelname. Motivatie van de begeleidster was hierbij vooral het gedegen onderzoek dat was gedaan door de jongens, hun geweldige samenwerking maar vooral ook de zeer originele vorm van presenteren door middel van een video!

Jurering genomineerde werkstukken

Op een feestelijke bijeenkomst met ouders, familieleden, rectoren en docenten, werd door de jury uiteengezet waarom juist de drie genomineerde werkstukken uit alle inzendingen waren gekozen. Het was duidelijk dat alle genomineerden een gedegen werkstuk hadden ingeleverd en de jury had er een hele  klus aan om een winnaar aan te wijzen.

Dat deze eer uiteindelijk aan Bart en Bjorn viel was volgens de jury te danken aan de originele manier van presenteren waarbij alle menselijke zintuigen worden aangesproken. Ze vonden het een genot het filmpje te bekijken en waren zo te spreken over de inhoudelijke kwaliteit ervan dat ze het zelfs geschikt vonden om als lesmateriaal over media ingezet te worden! “Het stuk is zeer informatief, uitgebreid, netjes en professioneel uitgevoerd. Het geeft een heel helder beeld van de vele mogelijkheden die er binnen deze sector zijn. Er is duidelijk veel tijd en energie ingestoken, met een spetterend resultaat” aldus de lovende jury.

Profielwerkstuk

Het profielwerkstuk is een verplicht onderdeel in het examenjaar van de mavo, waarbij leerlingen geacht worden een onderzoek te verrichten naar een onderwerp welk binnen hun profiel past. Het oriënteren op een vervolgopleiding en de verschillende mogelijkheden die dit biedt is daar een belangrijk onderdeel van.

De vereniging Ons Middelbaar Onderwijs (OMO), het bevoegd gezag van 34 scholen voor voortgezet onderwijs in, met name, Noord-Brabant, organiseert elk jaar een wedstrijd voor alle leerlingen in het examenjaar die een profiel- of praktijkwerkstuk moeten maken. Dit geldt voor alle niveaus waarbij elke school voor elk niveau een werkstuk mag inzenden om deel te nemen aan de wedstrijd.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email