Skip to content

Een toilet voor iedereen

We vinden het belangrijk dat iedereen op school zich prettig voelt. Dat klinkt heel normaal, maar het blijkt in de praktijk echt niet altijd vanzelfsprekend. Docent Anna Leppälä raakte na afloop van één van haar aardrijkskundelessen aan de praat met een aantal leerlingen. Toen kwam naar voren dat sommige leerlingen zich vanwege hun seksualiteit of genderidentiteit niet altijd op hun gemak voelen.

In gesprek met leerlingen
Zo zijn er ook op onze school leerlingen die zich niet prettig voelen bij het geslacht dat ze nu hebben en leerlingen die in transitie zijn. Voor hen voelt een toiletbezoek toch wat ongemakkelijk. Anna maakte werk van dit signaal. Ze vertelt: “De middelbare school kan sowieso al zwaar zijn in de puberteit. Als we het dan wat makkelijker kunnen maken met een extra wc voor iedereen, is de keuze makkelijk gemaakt. Daarnaast zijn we bezig met voorlichting voor docenten en leerlingen over LHBTIQA+. Voor veel mensen is er nog wat te leren omtrent dit onderwerp, ook voor mijzelf. Iedereen moet zich sociaal veilig en gehoord voelen, en daar zijn we binnen de school volop mee bezig.”

In actie tijdens Paarse Vrijdag
De genderneutrale toiletten werden op vrijdag 9 december tijdens Paarse Vrijdag officieel in gebruik genomen. Paarse Vrijdag is dé landelijke actiedag waarop we laten zien dat iedereen zichzelf mag zijn, ongeacht wie je bent of op wie je verliefd wordt. Ook op het Sondervick College. Leerlingen en medewerkers droegen paars en regenboogkleuren. Anna Leppala ging samen met een aantal leerlingen nog een stapje verder. Lynn uit thv1e vertelt: “ We hebben de regenboogvlag gehesen en zelfgemaakte regenboogarmbandjes uitgedeeld.” Mirthe uit bk1a,  vult aan: “Het was ook echt gezellig en vooral de armbandjes waren populair.” Klasgenootje Haley besloot na Paarse Vrijdag om zich ook aan te sluiten bij de groep leerlingen: “Ik vind het belangrijk dat iedereen weet dat iedereen een persoon is en zichzelf mag zijn.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email