Skip to content

Cas en Jesper

Leren op de laptop én uit leerboeken

"Leren via de laptop scheelt boeken in je rugzak"

De hele dag met je neus in de boeken? Dat hoeft bij het Sondervick College niet. Elke leerling heeft een eigen laptop. Bij sommige vakken leer je digitaal, voor andere vakken pak je er een leerboek bij. Heel afwisselend én je leert goed omgaan met digitale middelen.

Jesper Nouwens en Cas Schellekens (15) zitten in de vierde klas van het vwo. Ze kennen de school inmiddels van binnen en buiten. “Vanaf de eerste klas hebben we al laptoponderwijs”, vertelt Jesper. “Voor sommige vakken gebruik je alleen de online lesprogramma’s op je laptop. Bij geschiedenis bijvoorbeeld. Voor andere lessen, zoals Nederlands, heb je alleen boeken. En bij sommige vakken is het een combinatie. Per vak en per schooljaar is het anders.”

Naar de laptopdokter

Cas en Jesper vinden die afwisseling prima. “De laptop werkt makkelijk en het meeste schoolwerk staat daar op één plek”, zegt Cas. “Online leren scheelt ook veel boeken in je rugzak. Voor sommige vakken moet je nog wel steeds aantekeningen in schriften maken. Jammer, want ik doe het liefst alles digitaal.” Als er iets is met hun laptop, kunnen leerlingen terecht bij de laptopdokter. “De meeste problemen zijn dan zo opgelost.”

Thuis voelen

Voor Jesper en Cas was het vier jaar geleden niet lastig om te wennen op hun nieuwe school. Cas heeft nog een tip voor toekomstige brugklassers: “Kies niet zomaar de school die je vrienden ook kiezen. Ga naar de school waar jij je thuis voelt, met een niveau wat bij je past. Dat maakt school een stuk leuker.