Skip to content

Annie, Hana en Fenna

“Je leert bij Grieks en Latijn veel meer dan alleen taal”

Annie Nakka, Hana Khurshid en Fenna Peeters zitten in het tweede jaar havo/vwo. Ze doen het gymnasiumtraject. Dat houdt in dat ze Grieks en Latijn leren. “Door deze vakken snap je beter hoe de wereld in elkaar zit.”

In de brugklas havo/vwo krijgen leerlingen het vak klassieke
culturele vorming. In het tweede jaar havo/vwo kunnen ze het gymnasiumtraject
kiezen, met Grieks en Latijn. Na het tweede jaar kiezen ze voor havo, atheneum
of gymnasium. Wordt het gymnasium? Dan krijgen ze de vakken Griekse Taal & Cultuur en Latijnse Taal & Cultuur

Makkelijker talen leren

Fenna, Hana en Annie (13) zijn echte talenmensen. Ze doen tweetalig onderwijs bij het Sondervick College en volgen het gymnasiumtraject. Annie: “Ik vond klassieke culturele vorming in de brugklas heel interessant. Ik wilde meer leren over de oudheid en daarom koos ik voor het gymnasiumtraject. Ik krijg nu Grieks en Latijn in plaats van techniek en handvaardigheid.” Hana: “Sommige mensen zeggen: wat heb je nou aan Grieks en Latijn? Dat spreekt niemand! Maar er wordt nog steeds veel Latijn gebruikt, bijvoorbeeld bij medicijnen. Door Grieks en Latijn kun je ook makkelijker andere talen leren, zoals Frans en Duits.”

Inzicht in de wereld

Bovendien leer je bij Grieks en Latijn niet alleen de taal, maar ook over cultuur en geschiedenis. Fenna: “Zo krijg je meer inzicht in de wereld en waarom dingen zijn zoals ze zijn. Veel gebruiken uit de oudheid hebben we nu nog. De Olympische Spelen bijvoorbeeld. Tijdens Grieks en Latijn leer je hoe mensen vroeger dachten. Dat kun je vergelijken met hoe we nu denken. Allemaal dingen waar je je hele leven iets aan hebt.” Annie: “Het leren over Griekse goden en mythen is ook heel leuk. De leraren, meneer Smits en mevrouw Van Leuken, kunnen daar goed over vertellen. Ik wil volgend jaar zeker door met het gymnasium.”

In de brugklas havo/vwo krijgen leerlingen het vak klassieke
culturele vorming. In het tweede jaar havo/vwo kunnen ze het gymnasiumtraject
kiezen, met Grieks en Latijn. Na het tweede jaar kiezen ze voor havo, atheneum
of gymnasium. Wordt het gymnasium? Dan krijgen ze de vakken Griekse Taal & Cultuur en Latijnse Taal & Cultuur.